Thursday, May 21, 2020

internet ortamın da güvenliğinizi nasıl sağlarsınız ?

internet ortamın da güvenliğinizi nasıl sağlarsınız ?

Whatsapp - Facebook - İnstagram ve dahası bir çok sosyal medya platformu mevcuttur.

Bu platformları kullanırken yapacağınız ilk adımlar 


1.Profil gizliliğini düzenlemek olacaktır herkese açık bir profil ve tanımadığınız listedeki kişiler sizler için potansiyel bir risktir.

2.Hesap güvenliğini maximum seviyede tutmaktır,bunun için şifreleriniz güçlü olmalıdır örnek:adasd123493 gibi veya melek3502k gibi akılda kalıcı şifreler kötü niyetli kişiler tarafından kırılabilir.
Akılda kalıcı şifreler işimize geliyor çoğumuzun fakat biraz zorlaştırmanız sizlerin yararına olacaktır nasıl zor ve güçlü şifreler oluşturmalıyım diyorsanız şu sitelerden faydalanabilirsiniz.

Not:Bu sitelerden direk oluşturduğunz şifreleri hesaplarınızda kullanmayın mesala sitede rastgele bir şifre oluşturdunuz örnek şifremiz:p-WRfki8Wr_J siz buna ekleme yaparak ve biraz değişiklik yaparak öyle kullanın WRfki8@$DFQ gibi.

Şifre oluşturucu siteler




3.2FA kullanın yani 2 adımlı doğrulama servisini kullanmaya özen gösterin.

"Fakat 2fa kullanırken kodlarınızın mutlaka yedeğinizi almanız gerekir aksi halde telefonunuzun sıfırlanması veya uygulamayı yükleyip ardından 2fa ile herhanbir bir hesabınızı aktifleştirdikten sonra ya bu uygulamayı sevmedim sileyim derseniz hesabınıza asla erişemezsiniz yetkililer de müdahele edemez"

İster; Google Authenticator kullanın isterseniz açık kaynak kodlu olan Free OTP+ 2FA kullanın seçim size kalmıştır.Açık kaynak tavsiye ediyorum.Fakat Google 2fa sıkıntılıydı gelen son güncelleme ile yedekleme alınabilmesi iyi oldu.

Play Store üzerinden isimlerini yazarak mobil telefonuna kurabilirsiniz


Resmi web sitesi ve bağlantı adresleri

Free OTP+ 2FA



Eğer 2FA uygulama kullanmak istemezseniz alternatif olarak  kullandığınız platforma bağlı olarak telefonunuzu hesabınıza bağlıyarak sms ile 2fa etkileştirebilirsiniz.Böylece cebinize sms kod gelmeden hesabınıza erişemiyor olacaksınız!

2FA etkileştirme kolaydır kullandığınız platformlarda güvenlik kısmında yer alır.

4.Kullandığınız platformlarda E-mail - Telefon numrası doğum tarihiniz ve arkadaş listesi gibi hassas bilgilerinizi herkese açık yapmayınız!

En kritik olan E-mail ve telefon numaranızı sadece siz kendiniz görebilecek şekilde ayarlamanız şiddetle tavsiye ediyor olacağım.

5.Hesabınıza bağlı olan E-mail adresiniz güncel olmalıdır güncel ve güvenli olmalıdır.Tüm ayarlar güçlü fakat, E-mailiniz güncel değil ve siz bir süredir giriş yapmıyorsanız  kötü niyetli kişiler tarafından çalınabilecek vaziyette açık bir kapı bırakmış olursunuz!

Ne yapmalısınız ?

E-mail adresinize 3 - 6 ay gibi süreler içerisinde mutlaka bir kere giriş yapın ve mail ayarlarınızın güvenliğini de ayarlayın.Aksi halde uzun süre e-mail girişi yapmazsanız adresiniz iptal olur buda saldırgan kişilere davetiye çıkarır.


6.Giriş yaptığınız tarayıcı güncel olmalı ve zararlı bilinmeyen eklentiler bulunmamalıdır..


7.Bilgisayarınız da güncel ve korunaklı olmalıdır bunun için belli aralıklarla siteminizi kontrol etmeniz tavsiye edilir.

Bilgisayarınız için ücretsiz olan zemane firmasının kötü amaçlı yazılım temizleme aracını kullanarak aralıklı bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz.

Kurulumu gayet kolay olduğu gibi kullanımı da kolaydır.


Zemana Anti Malware & Resmi web sitesi ve indirme bağlantısı


Extra bir bilgi vermek istiyorum;

Tarama sonuçlarınızda Tehdit Türü:Suspicious:SRC!P görürseniz endişelenip panik yapmayın antivirüsler artık paranoyak modlarda tarama yaptıkları için şüpheli olarak değerlendiriyor.

Çoğu kişi güzel bir tarama yapsa eminim ki Suspicious:SRC!P sonucunu alacaktır.Silmenize gerek yoktur bu çıkan sonuçları hariç tutu seçerek istisna listenize ekliyebilirsiniz virüs programından.Program türkçe dil seçeneği olduğundan hangi yüklü uygulamanız Suspicious:SRC!P sonucunu verdiğini görebilirsiniz.

Aksi halde silerseniz sildiğiniz uygulamanız çalışmayabilir bilgisayarınızda yüklü olan, mesala pubg lite oynayan kişiler bu zemane antivirüs ile tarama yaptıklarında Suspicious:SRC!P şüpheli sonucunu mutlaka alırlar.Virüs sanıp silmenize gerek yoktur!

 Suspicious:SRC!P  dışında çıkan potansiyel tehdit türleri farklı olduğu için ve bilgisayarınızda ne tür uygulamalar olduğunu bilmediğimden ezbere konuşmam faydasızdır.Yakın bir süre sonra bununla ilgili faydalı bir makale yazıyor olacağım.

8.Tüm bu yaptığnız işlemleri unutmamak adına verilerinizi güvenli bir şekilde yedeklemeyi unutmayın şifrelerinizi kullanıcı adlarınızı vb.. şeylerde şu açık kaynak portable ( taşınabilir yazılımı kullanabilirsiniz)

KeePass Resmi web sitesi ve indirme adresi

Portable (2.45): Sürümünü indirip kullanmaya başlıyabilirsiniz.


Ne işinize yarar KeePass ?

Tüm önemli şifreleriniz site adresleri kredi kartı gibi mahrem bilgilerinizin hepsini bir arada tutabilirsiniz.KeePass bana karışık geldi indirdim inceledim fakat diyorsanız o zaman bir not defterine bilgilerinizin yedeğini alıp güvenli bir yerde saklamanız olacaktır geçici çözüm.KeePass ile ilgili ayrıntılı bir makalede yazıyor olacağım.

9.Tüm bunlar bana çok karışık geldi anlamadım diyorsanız verdiğim bilgiler doğrultusunda araştırmalar yapabilirsiniz.Youtube ve Google üzerinden vıdeo ve farklı makalelere ulaşabilirsiniz ben sadece sizlere adım adım nelerin olması gerektiğini listedim.Elbetteki bunla ilgili internet ortamında bir sürü makele bulunmaktadır.Kendi bilgi birikim ve farklı bir anlatımla izah etmeye çalıştım.Eğer ben bunları yapamam diyorsanız tabi ki sizin bileceğiniz bir şeydir.

10.Sağlıcakla ve Huzurla kalınız : )


No comments: