Wednesday, May 27, 2020

Standart güvenlik önlemleri ne kadar güvenli ?

Merhaba'lar sizi direk makalem ile baş başa bırakıyorum;

Hemen konuya giriyoruz:

Eğer bilgisayarı sadece webde sörf - video izleme - sosyal medya - oyun amaçlı kullanıyorsanız ki çoğunluk bunu yapıyor, ev kullanıcıları için standart güvenlik adımları yeterli olacaktır!?

Kim olursanız olun ister tanınmış, ister tanınmamış gizlilik herkesin hakkıdır.Bu yüzden gizliliğinizi sağlamak adına biraz zaman ayırıp bazen tür makaleler okumak sizin yararınıza olacaktır.

Tüm şifreleriniz 10 - 15 hane uzunluğunda ve biraz karmaşık semboller ekleyerek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz ve başka bir şey yapmaya gerek yok desek ne kadar doğru olur ? MALESEF!


Yeterli değildir günden güne gelişen teknolojik saldırılar kötücül metotlar ile güvenlik ihlal edilebilmektedirr normal bir ev kullanıcısı olarak + internetten alışveriş yaptığınızı farzedersek ki çoğunluk artık internette bir şeyler alıyor, kredi kartı bilgilerini girerek.Alışveriş siteleri ödeme sayfasına gelince size bu sitede yapılan alışverişleriniz güvenli bağlantı üzerinden gerçekleştirilmektedir gibi gibi yazılar mutlaka görürsünüz.Bundan hiçbir zaman emin olamayız küçük bir harf hatası cümlenin anlamını değiştirmeye yettiği gibi,küçük bir sivilcenin güzelliğe etki ettiği gibi,küçük bir ayrıntı da gizliliğinizi tehlikeye atabilir.

Asla ve asla internet üzerinden alışveriş yaparken normal kredi kartınızı önüne gelen sitelere güvenip girmeyiniz kullanmış olduğunuz banka kartınız üzerinden sanal kart oluşturmayı deneyin.

Sanal kart nedir ?

Güvenli bir şekilde asıl kredi bilgilerinizi açığa çıkarmadan ve tehlikeye atmadan alışveriş yapmanın en kolay yoludur.Müşterisi olduğunuz bankanın müşteri hizmetlerini arayarak yardım isteyebilirsiniz.

Veya müşterisi olduğunuz bankanın resmi web sitesi üzerinden yardım alabilirsiniz diğer bir seçenek olan bankanın resmi app yazılımını play store üzerinden telefonunuza yükleyerek online işlemlerden oluşturabilirsiniz.

Böylelikle kredi kartınızda 20.Bin TL para olduğunu düşünelim ve internet üzerinde baya bir şeyler alacaksınız tahmini 1 bin tl lazım hemen telefonunuzda yüklü olan bankanınızın uygulamasına girip sanal kartınıza 1 bin tl parayı transfer ediyorsunuz.Ardından alışverişe başlıyorsunuz sizden kart bilgisi isteyen sitelere sanal kart bilgilerinizi girerek güvenli bir şekilde alışverişlerinizi yapıp çıkıyorsunuz.

Ayrıca çoğu alışveriş siteleri dahil sizden banka kartınızı kaydet diye bir seçenek sunar bunu işaretlemeyin tavsiye etmiyorum.

Ve bir gün uyandınız alışveriş yaptığınız sitenin kredi kartı bilgileri çekilip saldırgan kişiler tarafından hesaplardaki paraların çekildiğini,bunların kısmi olarak satışa sunulup veya bir gövde gösterisi adı altında internette halka açık şekilde yayınlansa bile içiniz bir noktada rahat olacaktır.

Çünkü sanal kart kullandınız ve içindeki limiti bitirdiniz bir şeyi çekemiyecekler .Peki ya içinde limit varsa ne olacak diye soranlarımız olacak olursa alışveriş yaptığınız site 3D ödeme sistemi varsa içinde kalan paraya erişilemiyecektir.

Fakat 3D güvenlik seçeneği sunmayan alışveriş siteleri fatura sistemleri gibi binlerce site mevcuttur.Bu sistemler cardable olarak geçmektedir 3d sistemi olmadan kullanıcının cebine herhangi bir doğrulama kodu sms gitmeden yetkisiz işlem yapar ne yazıkki cardable siteler bolca mevcuttur.

Cardable tehlikesi şu noktada sizi zarara uğratabilir diyelim cüzdanınızı kaybettiniz kötü birinin eline geçti bu kişi kötü işlere aşinaysa cardable siteler üzerinden anonim şekilde bir şeyler alabilir.

Fakat siz sanal kart yerine içi yüklü bakiyeli olan kredi kartınızı saldırıa uğramış alışveriş sitesine girseydiniz büyük bir zarara uğramış olacaktınız.

Umarım bu günden sonra sanal kart kullanmayı ihmal etmezsiniz.

Diğer bir alternatif olarak ininal kart kullanmayı deneyebilirsiniz 5 tl gibi bir ücretle migroslardan direk satın alabilir ve ininal uygulamasını yükleyerek kendinize hesap oluşturup kullanabilirsiniz.

Herhangi bir zorunlu ücreti yok sadece aylık 2 tl kullanım ücreti alıyor oda kartınızda varsa yoksa yani almıyor 3.5 ay kartta para yüklemediniz sonra para yükleyince toplu bir ücret kesmiyor yani.

İninal kullanmayı deneyebilirsiniz para yatırma - para çekme - online alışveriş için ideal olabilir.

Ben ihtiyacım olduğumda eğer internetten bir şeyler alacaksam ininal karta ihtiyacım kadar para transferi yapıp 3d güvenliği sağlayan internet alışverişi sitesi üzerinden istediklerimi sipariş edip çıkıyorum böylece riske girmiyorum.Çalınsa bile bilgilerim içinde para olmadığı için pek bir şey yapamıyacaklardır!

Unutmayın ki en büyük popüler alışveriş siteleri bile zaman zaman saldırılara maruz kalmıştır isimlerini yazmıyorum karalama yapar gibi, tabi ki güvenlik önlemini sonradan arttırdılar.Hepimizin başına bu tür şeyler gelebilir biz güvenliğimizi daima sıkı ve sağlam tutarsak sorun olmayacaktır!

ininal kartı 15 yaşındaki çocuk bile kullanıyor,genelde oyunlarda steam kodu - pin kodu alımlarında oyuncuların vazgeçilmez gözde kartı olmuş diyebiliriz.Eğer ki bankanızla ilgili sanala kart oluşturma adımları zor geldiyse ininali bir alternatif olarak deneyebilirsiniz

ininal resmi web sitesi göz atabilirsiniz
https://www.ininal.com/sikca-sorulan-sorular-sss

Güvenle ve huzurla kalınız :)

No comments: