Saturday, July 11, 2020

Sandboxie & IDM - Winrar - 7 Zip - PeaZip vb güvenli modda kullanma

Sandboxie daha güvenli nasıl kullanabiliriz ve bununla birlikte internet download manager - Winrar - 7 Zip - Peazip tarzı programlarını HDD geçmiş veri kaydı olmadan kullanmak için gerekli anlatımlar sunulmuştur.

Biliyoruz ki geçmiş birer zaafiyetdir internette sadece gizli tarayıcı modunda gezmek yeterlidir olmuyor bir yerden önlem alsanız bir yerde açık vermeniz kaçınılmaz nasıl ki çatısız ev olmaz,yağmur yağsa yağmura tutulur yakalanırsın.Bilgisayarınız gerekse telefon cihazınız sizin için önemli olsa gerek ?

Okudukça bilgileneceksiniz ve bu tür kişisel zaafiyetlerden korunmuş olacaksınız ve savunmasını da bileceksiniz çünkü bu blog'da daha önce hiçbir yerde yazılmamış ve verilmemiş konular ele alınmaktadır amaç da bu zaten her yerde olan aynı şeyi papağan gibi tekrarlamak değil fark yaratmak amacımız.

Video'da yer alan metinler aşağıya ekledim ve eklemek istediğim yeni metinleri de renklendirdim.

Alttan bir müzik açarak sıkılmadan izleyebilirsiniz takıldığınız yerlerde durdurarak okuyabilirsiniz veya aşağıdan eklenen metinleri okuyabilirsiniz.


Ben programların ayarlarını önceden yaptığım için tekrar yapmayacağım sadece sizlere gerekli olan sekmeklerdeki ayarların nasıl olması gerektiğini göstereceğim sizlerde bakarak aynısnı yapabilirsiniz.

Sandboxie üzerinde değiştirdiğimiz ayarlar:

Geçmiş kurtarmayı engelleme
Otomatik silmeyi kapatma
Sarı çerçeve rengini kapatma


Not: Burda geçmişi otomatik silmeyi kapattık bu şu anlama gelir bir dosya açtığınızda geçmiş verileri silinmez sandbox alanda kalır elle silmeniz gerekecektir.

Kişisel bir zaafiyet söz konusu değildir çünkü bilgisayarınıza sizden başka biri izinsiz dosyaları kurcalayıp kullanmıyorsa panik yapmanıza gerek yok.

Panik olduğunuz bir durumdan ötürü dosyaları imha etmeniz gerekirse iz bırakmadan sandbox alandaki verilerinizi tek tıkla yapabilirsiniz bunun için C diskinde bulunan sandbox klasör içindekilerini silmeniz kalıcı olacaktır fakat önemli ve önemsiz ne varsa gidecektir ardından çöp kutusunu da boşaltırsınız.

İnternet Download Manager değiştirdiğimiz ayarlar:

Ayarlar kısmından kayıt yerini sandboxie dizini olarak değiştiriyoruz.

Kategori ayarlarından

Genel - Sıkıştırılmış - Belgeler - Programlar hepsini sandbox dizine yönlendiriyoruz. Film ve müzik ben seçmiyorum.

C:\Users\1705\AppData\Roaming\IDM  (olarak değiştiriyoruz)

Geçici dizini de aşağıdaki sandbox dizine yönlendiriyoruz.

C:\Sandbox\1705\DefaultBox\user\current\AppData\Roaming\IDM


Not: İDM ayarlarından dizinleri yönlendirme yaparken hata alırsanız şu yolları izleyin;

Kategori dizin değiştirme hataları alırsanız C diskinizden sandboxie alanına girin

C:\Sandbox\1705\DefaultBox\ < Klasörü içinde IDM adında klasör oluşturun > IDM klasörü içerine girin şu isimde boş klasörleri oluşturun;

C:\Sandbox\1705\DefaultBox\IDM

Compressed 
Documents
Programs
Music
Video

Ve ardından İDM ayarlarına dönün kaydet yerinden dizin yönlendirmelerini tekrar deneyin.

Geçici dizin hatası alırsanız;

C:\Sandbox\1705\DefaultBox\user\current\AppData\Roaming\ < Roaming klasörü içinde IDM adında boş klasör oluşturun ve tekrardan dizin değişikliği yapmayı deneyin.


Not: 1705 yazan yere sizin bilgisayar kullanıcı adınız olacaktır.

Winrar - 7zip - PeaZip değiştirdiğimiz ayarlar:

Günlük kaydı devre dışı
Geçmiş hatırlama devre dışı
Geçici dosya klasörünü değiştiriyoruz

Artık indirilen dosyalarınız sandboxie alanına kaydolacaktır ordan diskinize hangilerini taşıyacağınıza karar verirsiniz.

Örnek olarak bir film indirdim onu direk hdd taşırım fakat kişisel bir dosya indirmesi yaptığım da geçmiş kaydı tutsun istemiyorum direk onu şifreli HDD ye taşırım veya sandbox alanda bırakırım.

Bundan sonraki yaptığımız işlemler ve indirmeler sandboxie alanına kaydolacağı için.HDD üzerine herhangi bir veri geçmiş kaydınız olmayacaktır olası bir hata sonucu CCleaner tarzı yazılımlar ile geçmişi silerseniz veya işletim sistemi temizliği yaparsanız verilerinizi kaybedebilirsiniz veri kurtarma tarzı uygulamalar ile kurtarma programları,veri kurtarma şirketleri,bilişim yazılımları da bu konuda çaresiz kalacaktır.

Önemli bir hatırlatma: Sandboxie %100 size gizlilik ve koruma sağlamaz gerekli tedbirler alınmadığı sürece.

Normal sandboxie kurulumu yapıp direk dosya açan kişiler oldukça çoktur veya bir virüslü dosyayı test etme amaçlı kullanımda gerekli ayarlamaları yapmak gerekir büyük önem taşır açtığınız dosyaların geçmiş kaydı tutuluyor mu ? Yoksa otomatik siliniyor mu ? Bunları kontrol etmelisiniz sandboxie ayarlarından.

Siz bu ayarlamaları yaptıktan sonra sistem geçmiş kaydı tutmayacak şekilde yapılandırmış olursunuz fakat virüslü bir dosya açtığınız da exe verileri de sandbox alanın da kalır yani elle silmelisiniz çünkü biz bu ayarları yaparak gelişmiş kullanıcı moduna geçiyoruz dikkatli olmak zorundasınız!

Bunu gizlilik amaçlı kullanabilirsiniz,unutmayalım ki her gizlilik deyince akla illegal konular gelmemelidir.

Geliştirmiş olduğum methodları yıllardır kullanmaktayım buna benzer method geliştirmelerim aralıklı olarak da devam etmektedir.

Takıldığınız yerler umarım olmaz olursa da yazabilirsiniz.

Bu blog gizliliğine önem verenlerin adresidir arkadaşlarınızla veya sosyal medya kullanıyorsanız paylaşarak destek olabilirsiniz.

Güvenle kalınız.

No comments: