Saturday, May 30, 2020

Sosyal mühendislik adı altında saldırılardan korunmak için ?

Sosyal medya saldırılarından hesabınızı nasıl güvence altına alarak koruyabilirsiniz bundan biraz bahsetmek istiyorum öncelikle sosyal mühendislik adı altında gelişen teknikler ve kötücül saldırılara maruz kalmak çokta zor değil fakat biz buna karşı tedbir alamazsak zarar uğrayabiliriz

Gelişen metotlar

Youtube hesabı kapatmak

İnstagram & Facebook & Whatsapp hesabı kapatmak en popüler servisler yazdıklarım nede olsa.

Peki senaryo nasıl işliyor support teknik desteğe taslaklar atarak saldırgan kişiler masumu taklit ediyorlar

Merhaba ile başlıyarak şu numaranın sahibiyim ve telefonum çalındı - gasp edildim önemli bilgilerim vardı kötü niyetli kişilerin eline geçti efendim hesabımın kapatılmasını talep ediyorum başlığı altında ingilizce veya türkçe talepler atılarak hesaplar kapatılabilir düzeye gelindi tabiki de buna önlem olarak yetkililere ayrıntılı bir rapor yolladık işlerin zorlaşması ve saldırganlığın önüne geçmek adına.


Sahte ölüm belgesi kullanarak veya mavi tikli hesaptan faydalanıp yetkililere ticket (rapor) atılarak hesapları kapatmak mümkün hale geldi.

Buna benzer metotlar ile senaryolar doğrultusunda hedef hesaplar devre dışı bırakılabilmekte ne yazık ki.

Ne yapacaksınız peki ?

Çok basit aslında

Google servislerini kullanırken Gmail-Youtube-blogger hangisi olursa olsun.
Facebook servislerini kullanırken whatsapp-instagram hangisi olursa olsun;

Takip ettiğiniz kişilere dikkat edin
Şifreleriniz uzun karma karakterlerde güçlü olsun
2FA etkin olsun olmazsa olmaz!
Cep telefon sms onaylı olsun
Sahte sürekli nick değiştirmeyin!Adınızı kullanın tam adınızı girmek istemiyorsanız bir kısmıda olabilir.
Doğum tarihini sürekli değiştirmeyin!
Gerçek sizi yansıtan bir hesap olmalıdır resim atmak istiyorsanız bu sizin seçiminizdir herkese açık yapmazsınız olur biter +1 puan önde olursunuz!Eğer resim yüklemiyorsanız platformu düzgün hilesiz bir şekilde kullanmaya özen gösteriniz!
Kendinize takipçi beğendirme gibi hilelere başvurmayın!
Spam yapmayın durumlara koyduğunuz linklere dikkat edin!
Yaptığınız yorumlara,beğenilere,paylaşımlara dikkat edin siyasi,ırk,dini,+18 vb gibi şeylerle dahil olmayın örneğin ırkçı olabilirsiniz veya siyasi görüşünüz, dini görüşünüz farklı olabilir fakat uzak durmanız sizin faydanıza olacaktır durduk yere baş ağrısına gerek yok!
Kullandığınız servisin topluluk gruplarına katılmaya çalışın!Bu sizin gerçekten o bünyede faydalı biri olduğunuzu kanıtlar yetkililer tarafından farkedilmenize yol açar.
Sapkın +18 gördüğünüz hesapları raporlamaya çalışın destek olun kullandığınız platforma!
Belirli bir limitte takipçileriniz olsun ve takip ettiğiniz hesaplar!
En önemlisi kullandığınız platforma katkıda bulunun bu bir fikir olabilir bir öneri iletişim halinde olun yetkililer ile tüm bu yazdıklarıma dikkat ederseniz hesabınız her zaman güvence altında olacaktır ve gelecek olan saldırılara karşı etkilenmeyecektir.

Olası bir şikayet edilseniz bile hesabınız incelenmeye alındığında ihlal yapmadığınız ve platformu düzgün bir şekilde kullanıp ve faydalı biri olduğunuzu gözler önüne sermiş olacaksınız yetkililer bunun bir saldırı olduğunu bilmiş olacaklardır.

No comments: