Friday, June 5, 2020

Sosyal mühendislik tuzaklarına dikkat edin!

Bugün makalemde sosyal mühendis avcılığı yapacağız kendini akıllı zanneden ve hacker tabirini kendilerine layık görmüşlerdir kısaltılmış adıyla SM'ciler.Bu kişiler en yakın arkadaşını akrabasınıa eşe dosta ihanet eden soysuz kişilerden oluşur.2 öğrendiği yöntemle hackerlik yapıp hava atmaya başlarlar.Gittiği bu yolda kendini geliştirir öyle ki vicdan diye bir şey kalmaz.

Amaç nedir ?

Toz parçacıkları gibi rüzgarın esintisiyle ordan ora savrulurlar virüs gibidirler.Hayata tutunamamış ki tutunmak yere hayatın içine eden kişiler, bu işlerden yolunu bulmaya çalışırlar.

Karşısınıza çıkacak kadar cesaretleri yoktur ?

Bu kişiler sanal üzerinden işlerini yürütürler hakkınızda tüm bilgileri toplarlar,zaafiyetlerinizi kötüye kullanabilir,şantaj yapabilir,gözünüzü korkutmaya çalışarak her türlü numarayı denerler biraz da insan sarrafı kişiler diyebiliriz.Artık bir nokta da bu sosyal mühendislik real normal yaşam da örnekleri sıkça yaşanmaktadır.Bir arkadaş çevresinden tanıştığınız biri size yamuk yapabilir,para alır vermeyebilir,gizli şantajlar,manipüle teknikleriyle oo ağa dostum sen birtanesin ayakları çekip sürekli sizden çıkar sağlayabilir ki bu zaten günlük hayatta mevcut.
Dünya dijital bir platform haline döndüğü için teknoloji üzerinden hareket etmeleri SM'cilerin işine geliyor sırtını bir güvenli vpn'e veriyor linux bir sistem tamam artık ben gizliyim havasında geziniyorlar.Bu kötücül teknikleri yapan kendini sağlama alan kişiler olduğu gibi yakayı ele veren kişicikler de bolca bulunmaktadır.

Nasıl anlayacaksınız ?

Bu kişi sizle ilk etapda arkadaş dost canlısı olmaya çalışır normal bir muhabbet üzerinden konu açılır sizin hakkınızda bilgi toplamaya başlar.

işiniz,adınız soyadınız,yaşınız,ailesel bilgiler,oturduğunuz yer,resimleriniz vs dahası sizde kolay lokmaysanız bir çırpıda hepsini eline veriyorsanız en hatalı olan sizden başkası değildir.

Öyle kişilerde vardır ki kendini acındırır bir acınaklı senaryo yazar ve onu size gerçekmiş gibi anlatır.

Özellikle sosyal medya üzerinden,forumlar üzerinden sosyal mühendislik level atlamış durumda.

Bir erkek olduğunuzu düşünelim sosyal medya üzerinden bir bayanla tanıştınız hiç hayatınızda biri olmadığını farzedersek hemen kendinizi anlatmaya koyulacağınız için resimde atacaksınız büyük ihtimal kıza,peki iyi güzelde karşı dakinin kız olduğundan emin misin ?

Kız olması sosyal mühendislik yapmayacağı anlamına gelmez!

Kız hesabına bürünmüş fake resimler ile hesap açan takipçi kasan onun bunun vıdeosunu paylaşan kişiler bolca var sosyal medya da.sohbete gelince ya kız eminim bana ses attı diyebilirsiniz.

SM'cileri bir noktada hafife alırsanız sazan gibi düşerseniz. O bir nokta olan kısımsa ellerinde binlerce farklı kız seslerinden oluşan arşivinin olmasıdır siz ona selam dersiniz size sesli olarak selam sesini yollar, fakat bu ses ona ait değildir.

Muhabbet ilerledikçe sizin içiniz düşer inanırsınız sm'ci nokta atışı yapma durumuna gelir ve söz konusu ihtiyaçlardan girer ve paraya dayanır mevzu eğer sizde kız düşkünü oranı buranı atsana şöyle yapsana diye tekliflerde bulunursanız ki şüphesiz sm ci buna karşıda önlem almıştır hemen size bir foto atacaktır.iyice ikna olduğunuz için karşı tarafın para talebini karşılıyacaksınız sizi tavuk gibi yolmaya devam edecektir siz ta ki uykunuzdan uyanana kadar.

Benim size tavsiyelerim sosyal medya üzerinden,forumlar üzerinden,gerekse real hayat üzerinden tanıştığınız kişilere dikkat etmenizdir hemen kendinizden bahsetmeyin biraz hünerlerinizi kullanın tanıyı çözün ama o sınırınızı bilin ve onun doğru kişi olduğundan emin olunuz.Eğer bunlara karşılık önlem almazsanız tedbirsiz bir şekilde tuzaklara düşebilirsiniz.

Öyle ki bu sm'ciler sosyal medya üzerinden sık yaptıkları yöntemlerden biri de bdk cnm diyip sana resimleri atcam diyor kısa link oluşturup fake arşivi atıyor karşı kişiyi yani sizi linke tıklattırması zaten en baştan avlandığınızı gösterir çünkü kısa linkte bir iplogger olabilir,virüslü bir paylaşım gönderebilir size rat atabilir bilgisayarınızı veya telefonunuzu ele geçirmek için yöntemleri kullanır sizde buna direk tıklayıp açarsanız ruhunuz duymaz sosyal medya hesaplarınız çalınır gider üstüne geçirir bir güzel şekilde oturur kalırsınız öylece,kredi kartı bilgileriniz,fotograflarınız birçok özel şeylerinizi kaptırır kalırsınız bu saatten sonra mahkeme gitsenizde bir şey çıkmaz geçmiş olsun.

Ne yapmalısınız kesin olarak!

Her konuşup tanıştığınıza hemen kendinizi anlatmayın konunun nereye gittiğini takip edin sizle ilgili birşeyler öğrenmek istiyorsa bunun farkında olun.Her sorulan soruya cevap vermeyin ses attı diye emin olmayın cam açtı diye yine emin olmayın bu sanal muhabbet reale bir süre sonra dökülmedikçe sizin için potansiyel bir risktir.

Her gelen linke tıklamayın ya off cnm sana bir kod gelecek bana söyler misin deyip karşıya gelen kodu göndermeyin.

Bir mail attım sana bakar mısın deyip gelen maili açıp pdf,word gibi dosyalara tıklamayın açmayın kesinlikle!

Telefon numaranızı mail adresiniz gibi önemli bilgilerinizi karşıya vermeyin!

Nasıl ki onlar kendilerini geliştiriyorlarsa sizlerde kendinizi geliştirin ya ağa boşver hacklensem ne olacak bir şeyim yok kafasını yaşıyorsanız av olmayı hak ediyorsunuz diyecek bir şeyim yok ama unutmayın ki bu kafada giderseniz bir şey olmaz dediğiniz şeyler çok kritik şeyler yapılabileceğini de unutmayın!

Bu sanal dünyanın %70 kötülük barındır hayatın da %70 kötülük barındırdığı gibi bu rakamları yüzeysel olarak versekte her şey ortada doğru dürüst kişiler göremiyoruz sebebiyse bu tip mahlukların çoğalması arkadaşlık dost ilişikilerini mahvetmesine yol açmasıdır sonra diyorlar ya insanlık öldü dürüstlük kalmadı kimseye güvenemiyorsun  bunu diyen sm ciler var ne yazık ki ulan dengesiz kişi sen çok mu güvenilir düzgün kişisin.

Bu sanalda çok dengesiz insan görüyorum sm'ci olup krallığını ilan eden.
Site hackleyip hava atan kendini hacker ilan eden nesiller görüyorum hadi anladık yeni nesil bozulmaya yüz tutmuş ya eskiler sizlerde mi sapıttınız ?

Benim gözümde site hackleyen,onun bunun mahremine dadanıp dolandırıcılık yapan dostuna arkadaşına ihanet eden kişiler hacker'den çok 5 kuruş değeri olmayan kişilerdir.Bu gibi kişilerin egosu tavan yapmıştır, çoğu karı kız yolunda ve içki belasına müptela olmuştur sayılamayacak kadar dengesiz özelliklere sahiptirler.

Tabi biz burda hakaret etmiyoruz herkese genel olarak hatasından ders çıkarmayıp yanlış yolda ısrarla gidenlere sözümüz ama ne fayda!

Site hacklemekle eşe dosta arkadaşa sms çekmekle olmaz bu işler.Etrafına faydalı olamıyan bir insandan size fayda geleceğini ummayın ancak zarar gelir.

Bilgi seviyesi yüksek kişileri tanıma fırsatım da oldu, fakat tanıdığım bu kişiler hiçbir zaman ben hackerim yakarım ulan kral biziz alayı gelsin ben sm ciyim şuyum filan dememiştir.

Biz gövde gösterisini sevmiyoruz küfürle içkiyle,kadın kız peşinde koşup,etrafımıza hava atmayı sevmiyoruz.

Bilmeniz öğrenmeniz sorun değil kötücül fikirlerinizi yaymanız ve bu nesli buna sürüklemeniz tavan yapmış egonuz, sorun fayda getirmiyorsunuz.Bu yazıyı ilerde okuyan  düzgün kişiler olduğu gibi, sm ci hacker'im diyen kişilerde okuyor olacaklardır elbet,belki bize karşıda düşmanlık besleyip ah ulan bu lafların altında kalmam bu yazıyı yazanı hacklemeliyim ve sonra ekran görüntüsü almalıyıp gövde gösterisi yapmalıyım falan filan yoluna düşüp işlemlere başvuracaktır daha çok beklersiniz.

Yıllar gelip geçmeden az oturun iyi düşünün böyle kötücül fayda vermeyen yollara başvurduysanız geç değil,öğrenin fakat bunu kötüye kullanmayın buna karşı savunmanın yollarını geliştirin ki bir değeriniz olsun, fark yaratın farkınızı kötülükle yaratmaya çalışmayın bir gün yem olabilirsiniz, o gittiğiniz yolda.

Yukarda yazılanlar erkek olsun bayan olsun farketmez her zaman tedbirli olmanızda fayda vardır.

Kendimle ilgili kısa bir not ekleyecek olursam mükemmel birimiyim hayır ama denemeye değer hepimizin zaman zaman geçmişte hataları olmuştur yanlışları gittiği yollar dahi olsun önemli olan bunlardan birer ders çıkarabilmek ve işleri yoluna koyabilmektir.Bu hayat bazen istediğiniz gibi gitmeyebilir en azından dürüst olun güvenilir olun iyi bir şekilde yaşayın hayat bir bilgisayar başında geçmez keşfetmeniz gereken dışarıda bir çok güzellik var imkanları sınırları zorlayın yaratıcı olun soluğu hemen kötücül yöntemlerde aramayın.Bazı şeyler geç olabilir veya bir insan talihsizde olabilir pes etmeyin planlar yapın yamuk yolların getirisi yoktur.

Güvenle ve huzurla kalınız umarım bu makaleden kendinize bir pay çıkarmışsınızdır.

No comments: