Friday, June 26, 2020

%100 Gizlenmek mümkün mü ?

Bir çok kişinin merak ettiği sorulardan birtanesi olan %100 gizlilik nasıl sağlarız bazıları için nedir bu paranoya neden gizlenmek istiyorsun sorusunu yöneltenler dahi olabiliyor bu kişilere cevap vermek zorunda değiliz tabi ki.Her zaman söylüyoruz devir güvenlik devri diye.Peki ya biz bunca yazdığımız şeylere rağmen %100 gizlidemiyiz HAYIR & EVET ?

Çünkü hepimiz bu servisleri şüphesiz kullanmışızdır,google facebook,instagram,whatsapp,twitter,vb kayıt olduğumuz forumlar,mail servisleri ve dahası.KullandığımIz alt yapı sağlayıcısı yani örnek telekom olsun bu servislerini kullandığımızı biliyor ve hareketlerimiz kayıt altına alıyor neden mi?

Bağlantımız şifreli değil çünkü güvenli bir vpn /bağlantı üzerinden bu girişleri yapmadık.Çoğu zaman bu servisleri ve dahasını kullanırken gerçek ip adresimiz üzerinden mail attık ve mail aldık forumlara üye olduk dijital bankacılık işlemleri yapdık..Her şeyin bir sonu vardır derler,birde bunun başlangıcı önemlidir eğer başında bizler bu sistemleri anonim bir şekilde kullanmaya özen gösterseydik o zaman %100 değilde %90 bir payla gizlenecektik.

Ama artık çok geç kimler için peki ?
Artık gizlemek isteseniz de sağlayıcınız kullandığınız servisleri sizi tanıyor kolay tespit edebilir.Kullandığınız işletim sistemi sizi tanıyor giriş yaptığınız web siteleri vs..

Sadece önlem alabilirsiniz ama aynı kimliğiniz ile gizlenmeniz mümkün değildir artık bir kere sanal kimlik kaydınız oluştuğundan tanımlanabilen kişiler haline gelirsiniz.

Sanal kimlik kaydı nedir ?
Bunu ilk kez duymuş olabilirsiniz fakat yeni bir şey değildir.internet dünyasına adımınızı attığınız andan itibaren başlar tüm hareketleriniz kaydetmekle birlikte gerektiği yerde müdahele eden, ifşa edebilen, yargı yoluna götürebilir, bilgilerinizi satışa sunabilir.Bu kişiye özel bir kimliktir.

Tarayıcınız üzerinden herhangi bir hesabınıza giriş yaptığınız da;
Örnek sanal kimlik:18FkXX352548XX40ıLXo gibi şeklinde değişken kimlik atanır kim tarafından mı?

Cevap basit kullandığınız işletim sistemi - kullandığınız - programlar - servisler - forumlar..
bu atamayı tanımlayan elbette büyük şirketler başı çekmektedir.

Siteler arası çerez izleme büyük rolünü oynar burda.Şu sanal kimlikli kişi şu şu sitelerine giriş yaptığı bilgisi şirket ve taraflar arası paylaşıma çıkar.Aktif bir şekilde interneti kullanmanız ve gizliliğinize dikkat etmiyorsanız bunlara maruz kalırsınız izlediğiniz bir video da karşınıza hayalini kurduğunuz ev - iş  - ürünler vb çıkmıştır değil mi ? Sistemler tarafından bir kere tanımlandınız mı kişiselleştirilmiş içerikleri görmeye başlamanız kaçınılmaz olur.Çoğunluk buna reklam diyor fakat!

Ama bilmeniz gerek kritik durum yanlış bir illegal hareketiniz de gizlenmeniz mümkün olmaz artık sanal kimlik kaydınız sistemlere tanımlı olduğundan dolayı işletim sisteminiz kullandığınız mailler - forumlar - servisler - telefon cihazınız üzerinden giriş yaptığınız içindir.

Peki ne yapabiliriz bu durumda?
Yeni sanal kimlik kaydı oluşturulmasını sağlamak fakat bunun en üst düzeyde yapabilmeniz halinde %90 payla gizlenmek mümkün olacaktır.

Eski hesaplarınız - nickleriniz - kaydolduğunuz forumlar ve iletişimde olduğunuz kişiler - kullandığınız mail servisleri - mesajlaşma uygulamaları bilgisayar işletim sisteminiz ve telefonunuz vb..hepsini bir kenara bırakarak başlanabilir.

Güvenli ve yeni bir işletim sistemini tertemiz bilgisayara kuruyoruz.
Gerekli tüm ince ayarları yapıyoruz
Güvenlik duvarı ayarlarınız yapıyoruz.
Açık kaynak uygulamalarımızı yüklüyor ve servisleri aktif ediyoruz.
Telefonumuzu değiştiriyoruz.
Yeniden mail kaydı oluşturuyoruz veya kullanacağınız servisleri aktif ediyoruz

Fakat tüm bu işlemleri güvenli bir vpn üzerinden yapıyoruz asla vpn siz internete girmiyoruz.Bağlantılarımız şifreli olmak zorundadır.Birileri şimdi hep vpn diyor arkasına Express vpn yazısını yapıştırıyor diyebilir çünkü bu işi  yapan servislerden yararlanmalıyız.

Kayıtlar esnasın da isminize yakın veya daha önceden kullandığınız nickler ve şifreleri asla kullanmıyoruz ve geri kurtarma olarak kesinlikle bilinen maillerinizi & telefon numaramızı ekleyemiyoruz.

Sıfırdan başladığımız bu düzende artık %90 gizli moddasınız fakat dalgınlık anı küçük bir hata %10 kısmı sizi açığa çıkarabilir bunda dikkat edilmesi gerekiyor.

Bunu ne amaçla kullanabiliriz?
Gizlilik vaadiyle illa gizlenmek demek illegal işlere bulaşıyor anlamına gelmemelidir.Ben böyle rahatım böyle istiyorum kimseyi ilgilendirmez.Bu yeni sanal kimliğiniz sizi tanımlamakta sıkıntı çekeceği için sistemler arası bilinmeyen olarak kayıtlar da görükeceğiz.

Bizlere gelince sadece orta düzey güvenlik seviyesinde hareket ediyoruz.Gerektiği yerde kurumlara yazıyoruz iletişime geçiyoruz yani biliniyoruz bir nokta da sebebiyse geçmiş bir sanal kaydımızın ve kimliğimizin olmasından dolayıdır.

Fakat bilinmeyen kısım ise tanımlanmayan gizli bir sanal kimliğimizin olup olmamasıdır.

Her şeye rağmen tabi ki tüm iş bunlarla bitmiyor.

Sadece burda bir özet geçtik gizlenmenin mümkün olduğu kadar,mümkün olmadığını yazarak.

Güvenle kalınız.

1 comment:

LQM33 said...

anonimlik konusu gerçekten çok derindir.
textbox'a yorum yazarken bile datalarımızı çekebilirler diye düşünebiliyor insan.
Windows zaten direk logları alır ruhumuz bile duymaz.
Anonim olmak isteyen adam linux kullanacak.
Tor'da gezecek.
Express gibi vpnler kullanacak.
textbox'a bir şey yazarken data çekilmesine karşı linux'un editörlerini kullanacak.
Mail olarak web mail kullanabilir kendi site webmaili.
Tuşlu telefon kullanacak.
Telefon numarasını hiç bir yere girmeyecek.
Tabi daha çook şey var yaz yaz bitmez.