Friday, June 26, 2020

Yasal Lisans & Crack Hangisi Tercih Edilmelidir ?

Her ne kadar internetin bize sunduğu imkanları kullanarak ücretli olan uygulamların crack'li sunulmuş olanını tercih etsek de bir noktada durmamız gereken yeri de bilmeliyiz.

Önceleri crackli programlar olsun,oyunlar,app yazılımlar hep ücretsiz full hallerini arıyordum sonra düşününce emeğa saygı duyan biriyim ama crack'li full yazılımları tercih ediyorsun oldu mu bu şimdi derken artık crackli full kırılmış telif haklarını da işin içine koyarasak otomatik yasal olmayan kategoriye girdiği için bana ters gelmeye başladı.

Gidiyorsun programın full halini indiriyorsun güzel 2 gün sonra güncelleme geliyor tekrar gidip indiriyorsun crack işlemi yapıyorsun biliyorum zor değil crack & patch işlemleri fakat her zaman her gün sürekli crack & patch oturup analiz etmekle mi uğraşacağız içinde zararlı enjekte olmadığını nerden biliyoruz işte saldırganlar kişilerin en büyük karı crack & patch hileli kırılmış versiyonlar üzerinden minning saldırıları,rat,fidyecilik işlerine girişmekteler.İndirdiğiniz crack & patch tarasanız bile virüstotal de sadece hacktool aracı olarak görecektir yani şüpheli ama bu normal bir durum olarak algılanması için yeterlidir.

Peki ya enjekte olmuş gizli kısmı ? Bunun için manuel bir analiz gerekli oturup her 2 günde bir saat başı inceleme yapmak kolay olmayacağı için kalıcı ömür boyu lisans tercih etmeye başladım hem geliştirene destek olmak amacıyla hemde içeriği bilinmeyen crack & patch analizlerini yapmaktan kurtulmuş oldum bir nokta da.Güncelleme gelse bile yazılıma lisanslı olduğu için otomatik olarak kendini update edecektir sorunsuz.

Ama istisna durumlar var tabi her zaman kullanacağım uygulamanın benim için gizlilik politikası önemlidir ne kadar çok bilgi topluyor bunu kullanıyor kimlerle paylaşıyor dahası ayrıntılı incelerim ve bu şirket para göz mü buna da dikkat ederim trial deneme sürümlerinde aşırı reklama kaçmış mı buna da dikkat ederim.Gizli bir sinsi davranış sergiliyor mu gerçekten etkili mi bunları teste tabi tutarım sonuç olarak aldığı ücreti ve verdiği hizmeti nasıl.Kullanıp kullanmayacağıma karar veriyorum.Öyle direk gidip yükleme yapan taraflardan değilim.

Bir uygulamayı kullanmak istiyorum güzel olduğu kadar aşırı bir politikası ve veri gözcülüğü varsa ve indirime de gitmiyorsa full sürümünü elde edip internet üzerinden incelerim + gereksiz veri gözlücüğü yapan bağlantıları devre dışı bırakma yoluna giderek premium halini ücretsiz olarak kullanabilirim çünkü şirketlerin tavrına hareketine göre hareket etmemi kimse engelliyemez..İsterse o şirketin en iyi avukatları olsun vb hakkımız da hiçbir iz bulamayacağı için boşa zahmete girmiş olacaklardır..Peki ya bunca zahmete değer mi DEĞMEZ! işte bu yüzden açık kaynak open source tercih etmeye çalışıyorum hep bağış desteği olan sistemler benim için daima 5 adım önde diyebilirim.

Böyle gereksz mahrem gözcülüğü yapan sistemleri kullanmamaya çalışıyorum.

Belirttiğim gibi istisna hangi birine para vereceğiz biz? diyenlerimiz olacaktır evet doğru bizler elimizden geldiği kadar yasal ve lisanslı yöne yönelmeye çalışalım + açık kaynak bağış desteği olanları mutlaka tercih edin.Eğer tüm toplum full crack'li yöne yönelirse şirketler iflasa gittiği gibi kar elde edemeyecektir ve şirketler zamanla tek tek fişleri çekecektir veya değişikliğe gidecektir.Sonuçta ortada dönen bir ticaret halkası var.

Şirketlere ve geliştiricilere tavsiyemiz aşırı  kullancısı bilgisi toplama ve bunları ticaret ortaklarıyla paylaşma vb adımlarınızda iyileştirmeye gidip vazgeçmediğiniz sürece internet dünyasın da crack & patch full app görmeye devam edeceksiniz ve bizlerde aralıklı olarak kullanmayı tercih edeceğiz.Hukuki olarak bir şey yapamazsınız sebebi milyarlar kullanıyor bir dava açılsa bile bir sonuç çıkmayacaktır.

Milyonlarca yayıncı site ve ev kullanıcısı hakkında ayrı bir dosya dava açılması gerekecektir bu da imkansıza yakın olduğu için yapacak pek bir şeyiniz kalmıyor. App - torrent - dizi siteleri - program indirme siteleri vb hangi birini engelleyebileceksiniz ? 

Emin olun ki devlet bünyesin de olan, kurumda çalışan kişiler bile full kırılmış programları tercih edip kullanıyor artık, soruyoruz neden diye? çok pahalı + çok reklam çıkıyor + benden gereksiz izin istiyor + kötü politikası mevcut şu şu filan site bana full ve düzenlenmiş halini sunuyor deyip indiriyor..

Biz yinede sitemiz de full bir şey paylaşma ihtiyacı duyarsak analiz ederek full versiyon halini sunan yayıncı site adresiyle birlikte paylaşmaya çalışıyoruz pek tercihimiz olmasa da.


SONUÇ:Kendinize bu yazıdan bir pay çıkarabilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz ve tutum yönümüz belli yasal olan yönde fakat yasal adı altında tüm bilgilerimizi kayıt altında tutulmasından bahsetmiyoruz.Aradığımız uygulamalar da şunlar olmalı;

Gizlilik -  Şeffaflık - İdeal fiyatlandırma - Müşteri desteği - Verilerin satışa sunulmaması ve paylaşılmaması - Ödeme seçenekleri - Güvenlik - Günlük kaydı minimum da veya tutulmması vb;

Bunlar yoksa tercihim değildir genelde.

No comments: