Sunday, June 28, 2020

Güvenli olmayan E-Mail servislerini güvenli bir şekilde nasıl kullanırsınız ?

Tamamen güvenli bir şekilde kullanamayız diyoruz ve;
Hemen konuya başlıyoruz iletişim hepimizin önceliğidir her forum alanı bir şekilde sizden mail talep ediyor bir kısmı talep etmese de bunun haricinde kişisel kullanımlarınız özel yazışmalarınız ve dahası.Eğer bizler bu iletişimi güvenli bir şekilde sağlıyamazsak 3.şahış kişileri mail adresimizi izleyebilir yazışmalarımız okunabilir şifre sıfırlamaları yapılabilir, bankacılık işlemleri ve bir çok kritik işlemler gerçekleşebilir.

Kullandığınız E-Mail servis sağlayıcınız gizlilik politikasın da açıkca belirtiyorsa ben senin giriş yaptığın ip adresini, cihaz bilgilerini,mac adresini, konumunu, sonra alternatif kurtarma olarak eklediğin mail adresini,mail attığın kişilerin maillerini,gibi böyle liste kabarık şekilde devam ediyorsa yapacaklarımız şunlar.

Hangi bilgileri kayıt altına alıyor konum mu ? Konumu kapatıyoruz bilgisayardan.
İp adresini mi kayıt altına alıyor ? İp değişiyoruz kaliteli bir vpn arkasına gizleniyoruz.
Cihaz mac adresini mi kayıt altına alıyor ? Mac adresini değişiyoruz
Alternatif kurtarma postasını mı kayıt altına alıyor ? Alternatif olarak kişisel olmayan mail adresini giriyoruz veya boş bırakıyoruz.

Politikaya göre bizde hamlelerimizi yaparak bunun önüne geçmiş oluyoruz bir noktada fakat mail sağlayıcınız size mal kutusu şifreleme seçeneği sunuyorsa bunu kullanın aktif hale getirin.Mail içeriklerinizin şifreli olması +1 size puan sağlayacaktır.

İşiniz bittimi mail geçmiş kaydını silin kritik bilgiler tutmayın veya saklamayın.

Özel mahrem konularınız kişisel bilgilerinizi paylaşmayın ve paylaşmamaya çalışın anonim davranın sistem sizi tanımaz böylece.


Ama aksini yaparak atla dalarsanız meydana size ok atan çok olur.

Şu unutulmamalıdır siz gmail servisini kullanarak güvenli bir e-mail postasına mesaj göndermeniz durumunda her iki tarafın mesajları da okunmuş hale gelir sebebiyse bir tarafın şifrelenmemiş bir bağlantı kullanmasıdır.Eğer her iki taraf güvenli mail servisi üzerinden iletişime geçmiş olsa böyle bir sorun olmayacaktır.

Criptex mail servislerini dengeli seviye de kullanmaya devam edeceğiz şimdilik fakat;

Eğer paranoya ve güvenlik konusunda tedirgin şekilde sanalda dolaşan bireylerseniz;

Tarafımıza ulaşmak isterseniz güvenli vpn + tarayıcı üzerinden: ister kişisel kullandığınız mailiniz üzerinden yazarsınız, isterseniz mail2tor servisini kullanarak bize yazarsınız,sizlerin seçimine kalmıştır.

Ve son bir şey daha neden mail servileri bu kadar çok bilgi kaydı tutuyor.Bir noktada şirketin kendi çıkarları için olduğu kadar illegal olan davranışları tespit etmek amaçlı terorizim faaliyetlerini tespit etme yönünde ve bunu istihbarat birimleri ile paylaşmak içindir.Ama her ne kadar bilgi toplasa da kötü niyetli kişiler bir şekilde faaliyetlerine devam etmektedirler.

Şirketlerin bu politika yönünde izlediği method tamamen yanlışttır bunun yerine yazışmaları analiz eden sadece belirlenmiş kelimeleri merkeze raporluyan bir algoritmanın geliştirilmesi bir çok terörizim ve illegal faaliyetlerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır yoksa g-mail kullanıp suç işleyeni bile var.

Geleceğe yönelik önerdiğimiz bu sistem şu an için yayınlaşması imkansız değildir bir süre sonra hayatlarımız da yer edinerek mail servisleri yazışmalarımızı izleyecek düzeye gelecektir + politikalar da bunu da görebileceğinizi şimdiden söylemek istiyorum.

Güvenle kalın,paranoya olmayın..

No comments: