Saturday, June 13, 2020

Rehber kaydı zafiyeti nedir ?

Çoğunluk şüphesiz telefon kullanıyor ve iletişimde olduğumuz insanları rehberinize nasıl kayıt ediyorsunuz ? isim soy isim şeklinde mi ? Yaptığı meslek dalıyla birlikte mi ? Nasıl! işte bu büyük bir kritik sorun aslında.Kısa bir örnek verecek olursam:

İletişimde olduğunuz kişi;
istihbarat da çalışıyor olabilir.
Sevmeyen düşmanı davalısı olabilir.
Başkaları tarafından el altından bilgileri bulunabilir.
Şantaj yapılabilir ve dahası.

Bunda ne kadar dikkat ediyorsunuz desem çoğunluk etmiyor.Misal sizin kullandığınız telefon numarası hattınızın bilgileri sorgulamaya kapalı ama karşı taraf gidip isiminiz ve soy isminizle kayıt ettiyse rehberine iş bitti.Gerçek bilgilerinize ulaşılması daha kolay hale çoktan geldi bile.


Nasıl bilgilerinizi bulabilecekler 3.şahış uygulama olan ve en büyük dataya sahip olan şirket TrueCaller app uygulamasını saldırgan & araştıran kişi telefonuna yükleyip numarayı sorgulatması yeterlidir.Vee bingo ad ve soy adınız ortaya çıkmış oldu sebebiyse numaranızı paylaştığınız kişi sizi bir tc ile kaydetmediği kalmıştı!

İnsanlar Truecaller uygulamasını kullanmayı seviyor çünkü her türlü numara sorgulama da başarılı ama rehberinizi de bu şirketle kalıcı olarak paylaşmış oluyorsunuz ve bilgileriniz satışa çıkartılıyor şirketler arası data satışlarının karı baya bir büyüktür emin olun.

Google play store üzerinden girip arama yerine; numara sorgulama,telefondan isim bul,arayan kim,cia caller,upcall,getcontact,truecaller vb gibi tüm çıkan numara sorgulama sistemleri rehberinizi çalar ve sürekli senkronize halinde sizi gözetler.

iyi güzel siz arayanların kim olduğunu bilirsiniz ama başkalarıda sizin kim olduğunu bilmiş olur ve bunu kendi elinizle yaparsınız.

Nasıl önlem alacaksınız ?

1.Güvenmediğiniz kişilere her önüne gelene numaranızı vermeyin verirken temkinli olun ve sizi soy isminizle veya bulunduğunuz il,ilçe gibi seçeneklerle eklemesin bunu söylesin.Örnek;

istanbul beykoz caddesi rauf gibi kayıt eden insanlar görüyorum yani açık adrestir bu yapmayın böyle ve izin vermeyin buna.

2.Numara sorgulama adı altında bulunan uygulamaları telefonunuza yüklemeyin ve hesaplarınızla ilişkilendirmeyin sakın izin vermeyin.

3.Eğer daha önceden bu tür numara sorgulama uygulamalarını kullandıysanız bu linkleri kullanarak numaranızı sistemden sildirin.

https://www.truecaller.com/unlisting
https://www.getcontact.com/tr/manage
https://cia-app.com/self-service/numarami-sil

Peki silme işlemi işe yarayacak mı ?

%100 işe yarayacak diye bir şey yok sebebi datanın şirketler arası paylaşılıyor olmalısı.Kalıcı olarak sillinme de sorun yaşıyorsunuz şu çözüm önerimi izleyin;

Rehber kişilerinizin komple yedeğinizi alın sd kart veya telefona.
Sonra rehbere dönüp tüm kişileri silin.
Arama kayıtlarına gelip tüm kayıtları silin.
Ve play store üzerinden şu uygulamaları tek tek yükleyin cia caller - upcall - getcontact Truecaller..

Numaranız ile onaylayın ve kendinize profil oluşturarak sahte isim ve soy isim gereksiz çalışmayan mail uzantısı girin ardından uygulamadan direk çıkın.ve tüm uygulamalarda aynı adımları uygulayın.

Tüm işlemler bitince uygulamayı direk telefonunuzdan kaldırın fakat kesinlikle uygulamadan çıkış yapmayın veya uygulama üzerinden hesap silme yapmayın.Böylelikle numaranız başkaları tarafından sogulansa bile girdiğiniz geçersiz isim soy isim ve maill çıkacaktır kendi gerçek bilgileriniz gizlenmiş olacaktır buda sizi isim ve soy isiminizle kayıt edenlerin önünü kapatmış olacak.

Neden rehber ve arama kayıtlarını sildik? çünkü uygulamalar yüklenince direk rehber ve kayıtları sunucusuna senkronize edip çalmasın diye bu yolu izledik.Uygulamaları kaldırdıktan sonra rehbere gelip kişileri içeri aktar yaparak ayarlarınızdan yedeğini aldığınız kişileri geri yükleyebilirsiniz.

iletşimde olduğum insanların güvenliği için buna dikkat ediyorum bu makaleyi yazan biri olarak!

Güvenle kalınız.

No comments: