Monday, September 21, 2020

Gizliliğin ilk başlangıç sorunları ve adımları

Genel ve bir o kadar da kişisel tecrübelerden kesitleri içeren bu makale yazımızda ki sorunları ele almak istiyoruz.internet yani sanal dünya ile tanıştığınız ilk günün o heyecanı ile hiçbir bilgi birikimi olmadan ip adresimizle siteden siteye ordan oraya tıklamışızdır önümüze gelen bir çok programı kurmuşuzdur bunu bir çok kullanıcı yapmıştır.Kimse doğuştan bu sanal dünyaya hazırlıklı bir şekilde gelmiyor malesef ne kadar eğitimler olsa da bu eğitimleri veren uzmanlaşmış kişiler de dahil zamanın da hatalar yapmışlardır.

Hata yapmak ayıp bir durum değil,sanal alemde sizi rezil eden bir konuma getirmez sadece ders almanızı gerektirir ki bir daha böyle duruma düşmemeniz içindir.

Şüphesiz ki internetle tanıştığımız ilk gün %100 olacak şekilde herkes bilgisayarların başına geçseydi tor-darknet-alfanet-gibi karanlık bir dünyaya gerek kalmazdı.

Zamanın da bizde kısıtlı sayı da forum ve chat ortamların da bulunmuşuzdur bu platformları kullanırken gerçek ip adresimiz,ismimiz,şehrimiz vb gibi bilgilerimizle birlikte kullandık bunları yaparken gelişi güzel meydan da sergilemedik sadece güvendiğimiz iletişim bağlarımız güçlü olan kişiler arasında gerçekleşti.

Şu an ki bulunduğunuz zaman ile 10-20 sene öncesini karşılaştıracak olursanız farkları görebilirsiniz.

Güven - sağlam ticaret ilişkileri - dostluklar - arkadaşlıklar - vs fakat kötülük yine vardı.Zaman geçtikçe bu saydıklarımız daha da zayıfladı ilişkiler kopuk bir düzeye geldi.Bu durum da yapılması gereken zamanın getirdiği tavıra göre gizlilik düzeyine yeniden hareket etmek en doğrusuydu.

Bulunduğumuz forum da chat ortamın da demiştik çılgın yazışmalarımız,kişisel olan dertleşmelerimiz,hayatımızdan kısa örnekler,yaşadığımız zorluklar,ad yaş şehir vs gibi minimum ve orta düzey tanışma şekillerimiz oldu.

Güvendiğimiz ve tecrübelerin getirdiği birikimlere dayanarak bir çok insan tanıdık iletişime geçtik o bizi ve biz onları tanıdık.Güvenmediğimiz insanlara zaten sallama bir isim - yaş - şehir ve bir geçmiş senaryosu yazıp geçtik.

Forumlar da ise forumun içeriğine göre hareket ettiğimiz gibi foruma aykırı olan bilgiler paylaştık.
her telden kısaca,yeri geldik ahlaksızca tavır davranışlarımız oldu,kalp kırdık,sövdük,fikir çatışmaları oldu,savunduk,taraf tuttuk,ezildik,ezdik,çocuksu davrandık,ve bazen de çok ihtiyarsı,senaryolar yazdık her biri gerçekte yaşanmış gibi,arkadaşlar edindik,yaptığımız davranışlar ile tepkilerini ölçtük,arkamızdan konuşanları bildik,ve bize minnettar olanları tanıdık.
Geçmişe kısaca baktığımız da geçirdiğimiz bu ortamların bir database (yedeği) bulunmaktadır bazen yorumları gördükçe gülüyoruz ve diyoruz ben veya biz neler yazmışız saçmalamışız.Bunlar normal şeyler ve bazen insan kendini aşabilmeli kurallar ve sınırlar içerisin de hapsolmuşcasına bir hayat sürmeyi alışkanlık edinirse bilgi birikimi o seviye içerisin de kalır.

Hayatta o kadar çok şey vardır ki siz neyi isterseniz onu alırsınız tek bir konu üzerine yoğunlaşıp örneğin sadece gizlilik konusuna yoğunlaşıp geri kalanı takip etmezseniz bir yerde açıklarınız olduğu gibi eksik kalacaksınız veya haberiniz olmayacak.

Eliniz de birden çok meslek olması size zarar getirir mi ? HAYIR.tabi ki de hayatta bir çok bilgi konusun da tecrübe sahibi olmanız size asla zarar getirmez her şey den biraz bilgi sahibi olursak bunun neresi kötü olur kendinize bir sorun!

Bilmiyorsanız da cahil sayılmazsınız fakat bilmediğiniz konular da yargılayıcı bir şekilde bilmiş bir kalıpla araştıran bir kişinin alanına girip çomak sokarsanız çatışmalar başlar bu hep olmuştur ve olmaya devam eder buda fikir çatışmaları başka yerler de görebiliriz; tıp bilim vs vs bile ikiye bölünmüşken..

Sanal da hareket ediyorsanız güzel izler bırakmaya çalışın mükemmel bir şekilde damga vuracağım derdine düşerseniz bir yerde sıkıntılar illa ki olacaktır.Çok göze batar bir şekilde forumlar da aktif olmamaya özen gösterin yukarda kırmızı renkle vurguladığımız yerleri aynen yapın demiyoruz bir şekilde bunlar oluyor kendiliğinden.Eğer ki bu tür durumlara düşerseniz şu hataya düşmeyin kullandığınız kişisel telefon - mail - sosyal medya hesabınız var iken ve aynı forum toplulukların da bu hatalara düşerseniz sizi caps yapan alay eden taraflarınız da çoğalacaktır.

Kimselere koz vermeyin kendinizle ilgili zaman gelir sizin bir yazınız bir fikriniz,bir görüntünüz vs vs hakkında anonim bir şekilde tabiri caiz'se taşşak geçebilir.

Bizler bu taşşak geçilme,alay edilme,yargılanma,küfredilme vb vb durumlara maruz kaldık elbette fakat ellerine kişisel hayatlarımızı caps edip alaya vuracak bilgileri sunmadık.Fakat bizi tanıyorcasına görmüşcesine ve fake yazışmalar ile kancıklık edenler elbette oldu.

Karma bir düzeyde ilerleyin ve senaryolar yazın ve onu geçmişiniz gibi aktarın insanların tepkileri ve yorumlarını analiz edin oturduğunuz yerden tecrübe sahibi olmanız zor değil.Bu sizin insan sarrafı olma tarafınızı geliştirir.Çözülemez bir iplik gibi davranın insanların sizin ne olduğunuzu anlamasın bu kişi hangi konu da uzman ne yapıyor bilmem deyip geçsin.Bu tavırları genel olarak sergilemeyin yoksa insanlar arasın da bilinmezliğiniz olduğu için sizin gizemli rolüne büründüğünüzü sanıp sizlerden uzaklaşmaya başlayacaklardır.Bu tavırları sanal da ölçülü bir şekilde sergileyin.

Forumda alakası olmayan konular,senaryolar,tavırlar sergilemenin diğer bi getirisi ise zamanın da bu tarz eylemler forumları ayakta tutmaya işe yarardı ve halen de öyledir

Örnek:Bilişim üzerine bir forumunuz var ve alakası olmayan yemek tarifleri,hayat hikayesi,tartışmalar,her telden ve uyduruktan şeylerin olması bu kalitenizi düşürmez yanlıştır.

Kişi icabın da bir yemek tarifi arar siteniz ön plana çıkar,bir uyduruktan bir şey arar siteniz ön plana çıkar.Biz buna ön sıralara çıkma cambazlığı diyorduk eskiden.

Sosyal medya ve kullandığımız google gibi platformlar bir nevi kimliğimizi biliyor yani sonuçta sahte hesaplar kullanmıyoruz.Ne yapıyoruz profili tekrar düzeliyerek değişiklik yapıyoruz fakat bu servislerin sizin ilk kayıt olduğunuzda ki bilgilerinizi biliyor.Bu bir sorun vea tehdit değil her ne kadar politikalar gereği bilgi kullanımı bu servislerin çok olsa da google hizmetlerini severek kullanıyoruz minnettarız youtube nostalaji keyfi yapmak için - blogger bilgi paylaşımı için - gmail arada bir kişisel veya kişisel olmayan maillerimizi kontrol etmek için kullanıyoruz.

Paranoya bir şekilde hareket etmek psikolojiye zarar vermeye başlar.Siz interneti sanal dünyayı düzenli iyi amaçlar doğrultusun da ve gizlilik odaklı olduğu gibi kullandığınız ürünlerin kullanım şartlarını uygun bir şekilde hareket ediyorsanız hiçbir sorun olmayacaktır.Herkes paylaştığından sorumlu olduğu kadar bu bilgi paylaşımını elde kişilerin de bir nebze sorumlulukları vardır.

Ve şimdi ki kuşağın insanları malesef teknoloji düşkünü uslübu değişik mahremiyete saygısı olmayan bir toplam yaygınlaşmış durumda ve bu gizliliği kötü işlerde kıçını sağlama alma amacıyla kullanmaktadır biliyoruz bununla birlikte emek hırsızlığı da level atlamış durum da sürekli bir gövde gösteri daima ön plandadır.Bu kuşağın insanı olup da düzgün kişiler de elbette bulunmaktadır.

Sonuç olarak gizlilik denilen şey güven vermiyen - saldırgan kişiler - bir şeye sap olamamış hırsızlık yapıp ekmeğimi buluyorum ayağı çeken forumlar da aylak dolaşan kişiler - illegal yönde saf tutmuş kişiler vb bu tarz kişilere yönelik alınan bir önlemdir.Bizde gizliliği bu yönde kullanıyoruz.Kendimizi korumak ve buna yönelik korunma metotlarını içeren bilgi paylaşımların da bulunmaya çalışıyoruz.

Yoksa yıllarca arkadaş olup aynı forumda olmamıza rağmen ve onun foruma üye olduğunu bildiğim halde forumda ki kişinin ben olduğunu bilmeyen arkadaşlarımız olmuştur real de hiçbir zaman demedik seninle şu sitede yıllarca geçirdik ne oldu gel zaman git zaman ters düştük bize karşı bir kozu olamadı.

Ve bilelim ki bir kişi düşünün resmi - bilgisi - sanal ve real olan tüm bilgileri açığa çıkmış veya bir kısmı elde edinilmiş bir kişi veya birimler tarafından aranan biri olsun.Tüm bu açık vermesine rağmen halen kendini gizleme şansı vardır;

Nasıl mı ?

Yeni bir kimlik,yeni bir ülke,yeni bir imaj,sıfırdan sanal kaydı %100 anonim kullanım,ve tüm bunlar için bolca para gerekir tabi ki de.Gördüğünüz gibi burda sizi kurtaran paranız ve izlediğiniz akıllıca yollar olduğu gibi iletişimler de önem taşır.Kolay gibi görünse de zor bir yoldur fakat imkansız da değildir,bunla ilgili güzel bir dizi örneği verecek olursak:Breaking bad dizisi veya El Camino: A Breaking Bad filmini izleyerek anlayabilirsiniz.


Her zaman attığınız adımlarınıza dikkat ediniz ve iyi olan yoldan ayrılmayınız.






1 comment:

LQM33 said...

O kadar haklısın ki ...